Valentijnsdag, Valentijnsdiner, Valentijn

Valentijn op het strand!

Valentijnsdag

Bij kaarslicht romantisch dineren en samen genieten van een heerlijk valentijn op het strand van Hoek van Holland. Knus en magisch onder de hangende planten van Beachclub The Bing. 

♥ Valentijn menu ♥

Flirting
We ontvangen jullie met een heerlijk glas cava
♥♥♥

First date
Tomatensoep of Doperwtensoep met munt
♥♥♥

Passion & kisses
Gegrilde Zeebaars met Saffraanrisotto, geroosterde groente en antiboise

Of

Gegrilde rib eye met béarnaise saus, truffelfriet en salade
♥♥♥

Temptations after dinner
Petit Grand Dessert to share. Selectie van zoete verleidingen

Valentijnsmenu
€ 29,50 per persoon, reserveren gewenst:

Beachclub The Bing, route (gratis parkeren!)

Valentijn, strand, valentijnsdag, diner valentijn, valentijnsdiner

Valentijnsdag, the legend…

Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van Valentijnsdag. De bekendste legende is die van een priester genaamd Valentinus. Deze priester leefde in Rome in de derde eeuw na Christus. Hij stond bekend om de goede dingen die hij deed voor de zieken, ouderen en armen. Het verhaal gaat dat hij de dochter van de stadhouder van Rome, Asterius, genas. Deze stadhouder was hiermee zo blij dat hij zich tot het Christendom bekeerde en daarna alle christelijke gevangenen vrij liet. Priester Valentinus zegende ook huwelijken in en dat was destijds door de keizer verboden. Toen keizer Claudius II dit hoorde liet hij priester Valentinus op 14 februari 270 onthoofden. De priester liet nog een briefje na aan de dochter van de stadhouder van Rome ondertekend met de woorden “van je Valentijn”.

Ook bij een andere mogelijke verklaring zijn de Romeinen betrokken. Valentijnsdag komt voort uit het feest dat in het Romeinse rijk gehouden werd ter ere van de vruchtbaarheidsgodin Februa of Juno. Dit feest heet Lupercalia en vindt plaats op 15 februari.

De Lupercalia komt al voor in de Griekse mythologie. Daarin vereren priesters in februari de god Pan. Pan is als volwassene geboren, met horens, baard, bokkenpoten en een staart. Hij is de god van de kudden en de herders. De Romeinen nemen Pan over als hun god Faunus, die ook wel Lupercus wordt genoemd. Lupercus is een demonengod die een wolvin als een vrouw (genaamd Luperca) heeft. Volgens de overlevering heeft Luperca Remus en Romulus opgevoed, de stichters en bouwers van de oude stad Rome.

In februari gaan de priesters die Lupercus aanbidden de straat op. Slechts gekleed in bokkenhuiden slaan zij de vrouwen met riemen van bokkenleer. Dit zou de vruchtbaarheid bevorderen. Ook is er op dit feest een soort loterij. Geslachtsrijpe jongens en meisjes moeten een lootje trekken en horen gedurende het feest bij elkaar. Om te feesten, maar vooral om hun maagdelijkheid te verliezen. De grotten van Romulus en Remus zijn hierom berucht.

Valentijnsfeesten verspreiden zich over heel Europa. Vaak gaat het er liederlijk aan toe. Vrouwen dansen halfnaakt in het rond en slaan daarbij schunnige taal uit. Na het vereren van de vruchtbaarheidsgodin duiken ze de struiken in, waar de mannen al liggen te wachten. Hele orgieën speelden zich af op die valentijnsfeesten.

In de middeleeuwen komt het Christendom op in Europa. Monniken en priesters spreken schande van de heidense taferelen. Zij wilden de valentijnsfeesten binnen de christelijke leer brengen. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari naar Sint Valentijn op 14 februari.

Valentijn