Koffie blend The Bing, wij branden onze koffie zelf !

Unieke koffie in Zuid Holland en aan de Nederlandse kust.. Beachclub The Bing brandt haar eigen koffie. Onze melange bestaat uit een heerlijke melange van Robusta en Arabica koffiebonen. Verser kan niet!!

koffieKoffie beleving

Beachclub The Bing is gek op koffie. Onze gasten ook, want we doen meer dan 60.000 cappuccino’s per jaar! Net als onze gasten hechten wij veel waarde aan kwaliteit. We werken al jaren met twee espressomachines van Conti, type Xeos. Onze espressomachines zijn handgemaakt in Monaco en hebben niet alleen een prachtig design, maar zijn echte werkpaarden die bekend staat om haar stabiliteit, kwaliteit en hoogwaardige materialen. Twee keer per jaar worden zo door een expert onderhouden en zijn aangesloten op waterfilters.

koffie, koffie branden, koffiebranderKoffiebrander op het strand

Sinds kort hebben wij geïnvesteerd in een professionele koffiebrander. Zie op het plaatje hiernaast. Een geweldig apparaat om het ambacht van koffiebranden mee te kunnen uitoefenen. Wij zijn er dan ook zeer trots op en genieten elke dag weer van de heerlijk geur van versgebrande koffie.

Er zijn veel goede koffiemerken, maar wij miste toch het stukje beleving en waren eerlijk gezegd, niet altijd even tevreden over de prijs en kwaliteit van de koffiebonen. We hebben elk jaar een barista over de vloer die ons personeel de kneepjes van het vak komt leren en verfijnen en een aantal van ons zijn zeer bedreven in het latte-art vak. Het zelf branden van koffie is dan ook een logische vervolgstap. Als echte koffieliefhebbers hebben wij ons verdiept in het vak van branden en melangeren waar u het resultaat dagelijks van kunt proeven!

Melange

Beachclub The Bing heeft voor de koffie en espresso een melange samengesteld uit de volgende bonen:

  • Colombia Arabica Supremo 18 (hoogste kwaliteit mogelijk)
  • Uganda Robusta Screen 18 (AA gradatie, fairtrade)

koffie, koffiebonen, koffie branden

Voor de koffiedrinker zijn er 2 belangrijke soorten

  • Arabicakoffie staat bekend als een milde koffie. De enige die puur wordt gedronken.
  • Coffea canephora, variatie robusta produceert de robustabonen: worden vaak in melanges gebruikt.

Daarnaast kennen we nog 2 minder belangrijke koffiesoorten, namelijk de Coffea liberica en de coffea excelsa.

Arabica

De 2 bekendste variëteiten zijn Typica en Bourbon, maar er zijn ook veel afgeleide soorten, zoals Caturra (Brazilë en Colombia), Mundo Novo(Brazilië), Tico (midden Amerika), San Maron en Jamaica Blue Mountain. De arabicaplant is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. De bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. De bessen zijn na 6 tot 8 maanden.

Robusta

De term robusta komt van de meest verbouwde soort: de Coffea canephora. Deze soort is een grote struik  of kleine boom en kan wel 10 meter hoog worden. De bessen zijn rond en het duurt elf maanden voordat ze rijp zijn. de zaden zijn ovaal en kleiner dan de arabicabonen. De Robustakoffie wordt verbouwd in Zuidoost-Azie, West- Afrika, Midden- Afrika en in Brazilië.

Bing melange – eerlijk & puur

koffieElk koffieland, zelfs plantage, verwerkingswijze van een individuele oogst levert een eigen smaakvariëteit op.

Het is een kunst om de juiste samenstelling van een koffiemélange te krijgen. Het melangeren is een belangrijke stap en ook het geheim van de koffiebrander. De ene koffie proef je onmiddellijk vooraan in de mond. De andere koffiesoort heeft een zware, volle smaak die hij wat lichter moet gemaakt worden. Weer een ander zorgt voor een compleet aroma.

Koffie een product van moeder natuur. Elke koffieoogst is verschillend en ontstaan er toch kwaliteitsverschillen. Gelijk als bij wijn. Wij gaan het allemaal niet te ingewikkeld maken en streven simpelweg een eerlijke en vooral heerlijke kop koffie na. Blijven dicht bij de basis en pure smaken.

Smaakverschillen gedurende het seizoen moeten volgens ons kunnen en houden het spannend. Anders hadden we net zo goed voor een bekend merk kunnen kiezen.

Vanaf volgend jaar zullen wij ook andere koffiemelanges aanbieden en meer inspelen op het seizoen. Hiervoor zullen wij eerst een aantal experimenten moeten uitvoeren. Immers, er zijn zoveel factoren die de smaak van koffie tijdens het hele proces kunnen beïnvloeden. Dit begint al bij de selectie van de koffiebonen, de temperatuur van het branden naar de gewenste gradatie, de gradaties zelf, het afkoelen en ontgassen, het samenstellen van de melange, de wijze van malen en ten slot de kwaliteit van de espressomachine. Kortom, een vak op zich!!

Houdt onze site in de gaten, we gaan onze koffie binnenkort onder geheel eigen label per kilo verkopen!

Koffie branden

Koffie, branden, koffie brandenGroene koffiebonen hebben geen smaak en zijn nogal taai. Door de koffiebonen te branden, of liever gezegd te roosteren, worden de aanwezige suikers, koolhydraten en aminozuren omgezet tot meer dan 800 verschillende aroma’s. Bij het branden van de koffie verandert niet alleen de kleur van de ruwe groene koffieboon, maar ook de structuur, de maat en vooral de smaak en het aroma. Het koffiebranden gebeurt in grote, langzaam ronddraaiende trommels, die worden verhit tot 200°- 245° Celsius. Er is variatie in koffie door de temperatuur, de brandtijd en de verhouding lucht/koffie in de brander. Een zachte branding leidt tot een zachte, licht gekleurde koffie. Intensiever branden leidt tot een sterke, krachtige koffie.

In onze koffie brandingsinstallatie loopt de temperatuur geleidelijk op, de bonen verliezen gewicht door verdamping van vocht en nemen flink toe in volume door de druk van koolzuurgas. Ook ontstaan er honderden aromatische stoffen.

koffie, beste koffie, Hoek van hollandDe koffiebrander begint met het opwarmen van de koffieboon. Dat gebeurt geleidelijk zodat de gehele koffieboon in temperatuur stijgt. Zodra het branden begint verliezen de koffiebonen vocht, kleuren ze bruin en gaan ze knappen. Dit wordt ook wel de ‘crack’ genoemd. De koffieboon knapt zodat ook het vocht van binnen uit kan verdwijnen. De temperatuur wordt verder verhoogd zodat de koffieboon droogt. Nu begint het eigenlijke branden of roosteren bij een temperatuur van ongeveer 200°C. De suikers uit de koffieboon caramelliseren, de kleur van de koffieboon wordt bruin en er ontstaan geur- en smaakstoffen. Als de juiste verbrandingsgraad is bereikt moeten de versgebrande koffiebonen snel afgekoeld worden. Koude lucht gecombineerd met koud water moet het proces van branden vervolgens vrij abrupt stoppen. Het water dat daarbij wordt gebruikt, verdampt meteen door de grote hitte van de koffiebonen.

Tijdens het branden in de oven worden de koffiebonen snel rondgedraaid en geroosterd. De koffieboon gaat door drie fases:

  • De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit de eerste ‘knak’of ‘crack’. De koffieboon zwelt door waterdamp en CO2-druk van binnenuit.
  • De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De koffieboon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
  • De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van de tweede ‘krak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede krak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. Er blijft er een bittere koolstofboon over.

Gradaties in koffie branden – soorten branding

Je kunt 3 hoofdgroepen bij het koffie branden onderscheiden:

  1. light roast (cinnamon roast): Licht gebrande bonen hebben de kleur van kastanjes. Ze zijn aromatisch en hebben een frisse [rinse] smaak met een relatief lichte ‘body’. Deze koffie is vooral geschikt voor het zetten van filter koffie.
  2. medium roast (American roast, city roast en full city roast). Medium gebrande bonen zijn lichtbruin van kleur, hebben een volle, milde, ronde smaak met een rinse nuance. Lekker op elk moment van de dag. Wij zitten met onze branding in deze gradatie, net na de 1e crack!
  3. dark roast (Vienna roast, French roast en Italian roast). De heel donker gebrande bonen zijn vaak bijna zwart van kleur met olie op het oppervlak. Ze hebben een zeer uitgesproken en ietwat prikkelend aroma en een forse ‘body’. Donkere ‘roasts’ zijn bitterzoet en zeer krachtig van smaak en bevatten wat minder cafeïne dan lichtere. Met onze espresso zitten wij in de gradatie Vienna light roast, net na de 2e crack!

koffiekoffie, bonen, branden

1) Light Roast

Cinnamon Roast

bij deze branding wordt de koffieboon gebrand op 196C. Het roosteren stopt al bij of net voor de eerste crack. De kleur is die van kaneel; het aroma doet denken aan noten en de smaak is droog en grenst tegen het zure aan. De smaak heeft weinig body.

2) Medium Roast

American Roast

ook wel gemiddelde branding genoemd. Hier wordt gebrand op 210 C. Roosteren stopt direct na de eerste crack. De kleur is kastanje en heeft een uitgesproken aroma, een duidelijk rinse smaak, maar ook wat zoete nuances van geroosterde noten.
 Deze methode wordt vaak toegepast voor single origin koffiebonen.

City Roast – Bing Coffee

deze branding is weer wat donkerder. Wordt gebrand op 219 .Een middelbruine kleur met een aansprekend aroma. De smaak is vol met met zoete chocolade/ karamelachtige nuances. Meest populaire manier van roosteren.

Full City Roast

wordt gebrand op 225°C. Vrij donkerbruine bonen, droog gebrand en zonder sporen van olie. Roosteren gestopt aan het begin van de tweede ‘crack’.Een veelgebruikte branding voor espressomelanges. Voor koffie vol van aroma en smaak, met pittige nuances en zoete smaaktonen zoals in pure chocolade.

3) Dark Roast

Vienna Roast – Bing Espresso

gebrand op 230°C geeft donkerbruin gekleurde bonen met hier en daar wat olie op het oppervlak. Roosteren gestopt tijdens de tweede ‘crack’. Het aroma is krachtig en donker, vol van smaak, zoet en pittig.

French Roast

gebrand op 240°C geeft zeer donkerbruine koffiebonen met een mooie glanslaag door de olie die op de boon zit. Roosterproces eindigt aan het einde van de tweede ‘crack’.Een erg sterk aroma met een sterk prikkelende smaak.

Italian Roast

gebrand op 245°C bijna zwarte bonen met nog meer olie op het oppervlak. Roosterproces gestopt na de tweede ‘crack’. De bitterzoete en prikkelende nuances overheersen soms de smaak en aroma, weinig zuurtjes overgebleven.

koffie, koffiebonenGenieten & beleven bij The Bing!

Kom zelf genieten van een heerlijke koffie, espresso, cappuccino of latte macchiato. Proef onze heerlijke melange en ruik de vers gebrande bonen. Nieuwsgierig naar het proces? Spreek de koffiebrander gerust aan als hij bezig is. Elke zondagochtend uitgebreide uitleg tijdens onze zondagbrunch.